Nemzet napszámosa

Egy iskola, ahol félévkor minden diák megbukott

A címben leírt adat nem tévedés. Legfeljebb annyiban egészíteném ki, hogy több diák is akadt, aki több tantárgyból sem tudott elégséges szintet elérni.

Az első gondolat természetesen az, hogy milyen iskola az, ahol a kettes szint is vágyálom. Szégyellje magát az igazgató és a tanári kar, hogy ilyesmi náluk előfordulhat. Aztán elolvassa az ember az igazgató úr nyilatkozatát, aminek minden mondatán átsüt az elkeseredett indulat, a tehetetlenség, a reménytelenség, és elszomorodik. Mert amit olvas, az bizony manapság nem egyedi. Erről én is sokat tudnék beszélni.

help

Tudjuk, kies hazánkban az a normális, ha átgondolatlanul hoznak intézkedéseket (lásd: heti öt kötelezően előírt testnevelés óra) olyanok, akik pozíciójuknál fogva vígan megtehetik, de valójában fikarcnyit se értenek hozzá. Ilyen csodás ötlet volt a 18 éves korig tartó tankötelezettség, ami arra kényszeríti az iskolát, hogy egyrészt olyanokat is felvegyen, aki nem való középiskolába, másrészt ne tudjon tőlük megszabadulni akár évekig.

tanulás

Ez a diák ugyanis akkor se tanul, ha a csillagos eget lehozzuk neki. Miért is tenné? Jogai vannak (számolatlanul a tanárához képest, és ennek nagyon is tudatában van), de kötelezettségei szerinte nincsenek. Mert egyébként mivel is magyaráznánk azt, hogy nem készül órára, sőt ha teheti, be sem jön az iskolába, hogy a házi feladat és az otthoni önálló munka (nem internetről letöltés!) számára a tudományos fantasztikum körébe tartozik, hogy a mobilján lazán küldi az üzeneteket az órán, elvégre a tanárnak nincs joga elvenni tőle, de még írásbeli érettségire is simán becsempészi, jócskán lekési az órakezdést, és még neki áll feljebb, és a dolgozatírás számára nem egyéb, mint együttműködés a diáktársakkal.

nem tenger

És mit tesznek a szülők? Jobban mondva mit nem tesznek? Nem járnak szülői értekezletre, tanári fogadóórára, nem fizetnek külön tanárt, de nem is segítenek a tanulásban a gyereknek, nem fogják szigorúan, nem számoltatják el a napjával, és nem büntetik meg, ha ellógja a tanítást, ha részegen megy haza a hétvégi bulikból, ha dohányzik ezerrel, és ha nem tanul egy percet sem.

Az esztergomi szakközépiskola igazgatója elmondta, hogy nagyon kevés eszköz van a kezükben, amivel hatni tudnak a gyerekekre. Számítanának a szülőkre is, de ez hiú remény, maximum annyi történik, hogy egy dühös apuka feljelenti őket a buktatás miatt, amit ők félévkor figyelmeztetésnek szánnak, hátha ez felrázza a tanulókat, és megpróbálják elkerülni az év végi pótvizsgát.

fű

Ann Brontë lélekölő munkának nevezi a tanítást Agnes Grey című regényében. Igen, félre a rózsaszínű köddel, a tanítás bizonyos esetekben iszonyatosan nagy teher. Mert nem lehet valakit akarata ellenére tanítani, ez ugyanis két oldalú dolog. Kell hozzá valaki, aki átadja a tudását valaki másnak, aki ezt el is tudja és akarja fogadni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm szépen, hogy felhívta a figyelmet egy elgépelésre. Máris javítom.

  2. Klára Medvegy says:

    Kedves Cikkíró! Ha Ön tanár, akkor nagyon szomorú, annak ellenére, hogy az iskola igazgatójával sok mindenben egyetértek. De egy diplomás hogy tud olyat leírni, hogy “Erről én is sokat tudnák beszélni.”???? Ráadásul, ha tanár. Könyörgök, ne égessük magunkat!!!!!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!