Nemzet napszámosa

Egy kirándulás, ahol terhes lett az osztály negyede

Villámgyorsan bejárta a hír a nemzetközi sajtót: egy 28 fős osztály egynegyede esett teherbe az 5 napos osztálykirándulás alatt Bosznia-Hercegovinában. A 14 éves lányok szülei a tanárokat hibáztatják, a tanárok pedig a szülőket.

pregnant-young-girls

Ennyi a hír, ami után számos kérdés fogalmazódik meg az olvasókban. Milyen volt a gyerekek felügyelete a kirándulás alatt? Mielőtt rávágnánk, hogy egyértelműen elfogadhatatlan, gondolkodjunk el egy kicsit. Egy osztályhoz általában két kísérőt engedélyeznek (mármint tanárokat), de jöhetnek még önkéntes szülők is a saját költségükön. Valószínűleg ezen az utazáson nem vettek részt szülők, mert akkor a többiek nem hibáztathatnák a pedagógusokat. Tehát 28 gyerekhez két felügyelő tanár, ami öt napra és 4 éjszakára azért meredek, mert ők is emberek, valamikor nekik is kell aludniuk. Valószínűleg hamarabb kidőltek a kimerültségtől, mint a diákjaik. Ez persze nem mentség, de reális nézőpont.

Kik okozták a lányok terhességét? Az 5 napos program múzeumok és történelmi nevezetességek megtekintéséről szólt, egyik sem az a kimondott találkahely. Elmentek együtt valamelyik este diszkóba? Kizártnak tartom. Akkor pedig maradnak az osztálytársak. Egyik cikk sem említi, hogy lányosztályról lenne szó.

pregnant

Megfelelő-e a szexuális felvilágosítás Bosznia-Hercegovinában? Egyértelműen nem, beleértve az iskolai és az otthoni információátadást egyaránt. Védekezésről ennek a 8 lánynak az esetében szó sem volt. Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy nem csak ők szexeltek a kiránduláson, hanem a többiek egy része is, akik azonban szerencsésen megúszták a következményeket. Ezúttal igen. De legközelebb? Ebben a balkáni államban a fiatalok a legtöbb információt az internetes tanácsadó fórumokon szerzik névtelenül, a szüleiktől és tanáraiktól nem mernek vagy nem akarnak személyesen segítséget kérni.

Az is meglehetősen aggasztó, hogy a szexuális aktív tinédzserek alsó életkora egyre lejjebb csúszik szerte a világban. Itt a cikkek 13-15 év közötti gyerekekről szólnak, akiknek azonnal abba kellett hagyni az iskolát (továbbtanulásuk küszöbén!), és vagy az abortusz, vagy a terhesség-szülés-örökbe adás/gyereknevelés áll előttük a középiskola helyett. Mind a tanároknak, mind a szülőknek, mind a szexuális felvilágosítást hanyagoló kormányzatnak nagy itt a felelőssége, amit nem lenne szabad egymásra tologatni. De ehhez nem a terhes kislányoknak kellene felnőni…

Cry-baby

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mária Erdész says:

    Szerintem nem osztálytárs volt a nemző. Egyébként már (állítólag) a méhből is lehet DNS-t venni. Na így engedjük el a gyerekeket osztálykirándulásra.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!