Nemzet napszámosa

Balett iskola Afrika legnagyobb nyomornegyedében

Afrika legnagyobb nyomornegyedében, Nairobiban (Kenya) – ahol 700 ezer ember él -, található egy balett iskola.

kibera

Minden szerdán Kibera szűk utcáinak és sikátorainak labirintusában a Spurgeon Akadémia egyik tanterméből a tanulók kipakolják a padokat és a székeket, gondosan felsöprik a padlót, az iskolai uniformist világos színű ruhákra cserélik, pozícióba állnak, és a kezüket ráhelyezik a falból kiálló betoncsíkra, mint valami balett rúdra, és köszöntik mesterüket: Mike Wamayát, aki ezeknek a fiúknak és lányoknak a jobb élet reményét is jelenti. Komolyzene hangzik fel egy kis hordozható hangszóróból, és kezdetét veszi egy számunkra valószínűtlennek tűnő balett óra.

kibera3

A balett osztály része az Annos Afrika and One Fine Days jótékonysági kezdeményezésnek, amely Kenya nyomornegyedeit érinti. A balett mellett a gyerekek választhatnak a tánc, a zene, a kreatív írás és film között. Nairobiban  két iskola működik így: az egyik Kiberában, a másik Matharéban,  a város központjához közelebb eső nyomornegyedben.

kibera1

A gyerekek a puszta betonon, csupasz lábbal végzik a gyakorlatokat, mivel csak ritkán jutnak balett cipőkhöz. Mivel ezek mind adományok, gyakran nem a méretüknek megfelelőt viselnek, és ha sikerül találni egy teljesen a lábukra illőt, madarat lehet velük fogatni örömükben.

kibera4

“Mióta gyerekként először láttam balett előadást a tévében, táncolni akarok, és egy napon balerina leszek “, mondja Pamela, az egyik diák, aki nagyon boldog volt, amikor jelentkezett a balett osztályba.

kibera2

A jótékonysági program a művészeti oktatás alternatíváját kínálja az árva és kiszolgáltatott gyermekeknek, akik Afrika legkeményebb nyomornegyedeiben nőnek fel. A legtöbb gyerek, aki részt vesz benne, a legkomolyabb kihívásokkal néz szembe nap mint nap, és a tánc a reményt jelenti számukra egy jobb életre. Mivel a program hét évvel ezelőtt kezdődött, már számos eredményt könyvelhetnek el. Azok a gyerekek is, akik pusztán szórakozásként élik meg a klasszikus balett tanulását, bizakodóbbá és magabiztosabbá váltak: már tudják, kik is ők valójában, hogyan gondolkodnak és miben hisznek, mit akarnak kezdeni a jövőjükkel.

kibera5

Azonban vannak növendékek, akik kiemelkedő képességekkel bírnak, és kiemelkedő tudásra tettek szert a balett órákon. Ösztöndíjat kapnak, hogy befejezhessék tanulmányaikat, és felkészülhessenek művészi pályájukra.

Ők már hetente egyszer Nairobi egyik kertvárosában, Karenban található Dance Center igazi balett termében tanulhatnak, ahol van elegendő hely, tükör, balett rúd, és igazi balett padló. A művészeti igazgató, Copper Rust szerint ezek a fiatalok ugyanolyan jól képzettek, mint a stúdió saját tanítványai, akik hetente több órát is vesznek.

kibera6

A legszorgalmasabb, legkitartóbb és a legjobb táncosok pedig részt vehettek a Nemzeti Színház Diótörő előadásában. Reméljük, álmuk valósággá válik, és professzionalista művészekké válhatnak.

kibera7

kibera8

Mike Wamaya közel 100 gyermeket és fiatalt tanít a nyomornegyedekben klasszikus balettra. De ennél jóval többet ad nekik: hitet önmagukban és egy jobb jövőben.

Fotók: Fredrik Lerneryd svéd fotóművész

Forrás: innen

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!